Site Loader

De moeders in mijn praktijk vragen vaak aan mij hoe ze kunnen weten of hun kind hooggevoelig is. Het is fijn om dit te weten want dan kun je je kind beter begrijpen en hier rekening mee houden. Als je je hierin gaat verdiepen kom je mischien tot de conclusie dat je zelf ook hooggevoelig bent want het is een erfelijke eigenschap. Of misschien weet je al dat je hooggevoelig bent en heb je je weg gevonden hiermee om te gaan. Ik ontdekte zelf rond mijn 40e levensjaar dat ik hooggevoelig was. Natuurlijk was ik als kind ook hooggevoelig, maar in die periode was daar weinig over bekend. Ik kan me nog goed herinneren dat ik soms overspoeld werd door zoveel verschillende emoties te gelijk zoals verdriet, vreugde, angst en boosheid dat ik totaal niet begreep wat er op dat moment met mij aan de hand was. Er ging een wereld voor mij open toen ik ontdekte dat het mogelijk is om gevoelens van andere te ervaren en over te nemen. Hoogsensitiviteit of HSP is nu een algemeen bekend en erkend begrip en er wordt veel over gesproken en geschreven.

Eigenschap van hersenen en zenuwstelsel

Hooggevoeligheid is een eigenschap van de hersenen en het zenuwstelsel. De verwerking van alle informatie die via de verschillende zintuigen binnenkomt verloopt uitgebreider en nauwkeuriger dan bij een gemiddeld persoon. Het gaat dus over alles wat je ziet, hoort, ruikt of voelt, maar ook over informatie vanuit jezelf, je eigen gedachten, gevoelens en organen. Een hooggevoelige verwerkt prikkels in 10 varianten en een gemiddelde persoon in twee of drie soorten. Daardoor heb je meer tijd en ruimte nodig om prikkels te verwerken. Daarnaast kun je sterk het gevoel hebben om anders te zijn. Soms zo sterk dat je denkt ‘ben ik soms gek?’

Susan Marlette-Hart over hooggevoeligheid:

De meeste mensen varen door het leven zoals tankers door de zee. Terwijl hooggevoelige mensen net zeilboten zijn. Tegenwind of een hoge golfslag, er hoeft maar iets te gebeuren of ze raken van hun koers af. Aan de andere kant zijn het levensgenieters die hun tocht als een spannende reis ervaren. Het varen is tot kunst verheven. Het overstaggaan is wezenlijk voor een hooggevoelige: bakboord en stuurboord bieden afwisseling en inzicht. Een hooggevoelige wankelt op het koord van een evenwichtskunstenaar: iedere stap is essentieel. 

Hooggevoeligen:

 • horen, zien, ruiken, proeven of voelen dingen die anderen niet opmerken
 • hebben meer tijd nodig om indrukken te verwerken en raken overprikkeld als ze dat niet krijgen
 • voelen zich anders
 • hebben intense gevoelens: bijvoorbeeld boos, verdriet, angst, liefde, vreugde en dankbaarheid
 • voelen stemmingen van anderen aan en kunnen deze overnemen
 • zijn zorgzaam en bewust en passen zich aan aan de behoeften van anderen
 • hebben moeite om eigen grenzen te herkennen en te bewaken
 • raken soms van slag door (on)uitgesproken negatieve gevoelens van anderen
 • lopen leeg in contact met anderen, bijvoorbeeld in een drukke tram of in een winkelcentrum
 • zijn fantasierijk en hebben een rijke innerlijke belevingswereld
 • doen dingen graag in hun eigen tempo
 • zijn graag alleen, het liefst in een rustige omgeving of in de natuur
 • hebben een diep en rijk innerlijk leven: dromen, fantaseren en piekeren veel
 • worden diep geroerd door de natuur, muziek en kunst
 • hebben moeite met planning en structuur
 • zijn vaak plichtsgetrouw en perfectionistisch
 • functioneren minder goed als ze geobserveerd of geëvalueerd worden
 • hebben sneller last van stress, spanning en fysieke klachten zoals hoofdpijn, allergieën, maag/darm klachten, chronische vermoeidheid
 • hebben sneller last van stemmingswisselingen, depressiviteit, angsten en verslavingen.

Hooggevoeligen: ware kameleons

Veel hooggevoeligen hebben zich aangepast, juist omdat ze zo opmerkzaam zijn. Meer dan mindergevoelige broers en zussen of vriendjes en vriendinnetjes, merkten zij spanningen op in het gezin of op school. Hoewel ze diep in hun hart misschien erg gelukkig en tevreden met zichzelf zijn (en eigenlijk wel weten wat ze nodig hebben), leven ze het grootste gedeelte van hun leven, hun openbare leven, naar de verwachtingen en het beeld dat anderen van hen hebben.

Dit kan heel veel impact hebben gehad op je leven. Gelukkig kun je elk moment besluiten om het verleden los te laten en opnieuw te gaan leven. Te gaan leven naar wie je werkelijk bent!

Ben jij een moeder met een hooggevoelig kind? Dan is mijn healing programma ‘Moeders van vastgelopen hooggevoelige kinderen‘ misschien wat voor jou.

Post Author: Marleen Koertshuis

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *